Gerechten met Saffraan

Gratin van pastinaak met saffraan

Deze gratin van pastinaak met saffraan is ontzettend romig en vol van smaak. Er gaat dan ook een heleboel room in, maar zo met kerst moet dat kunnen vind ik. Doordat ik de gratin als torentjes serveer en niet uit een grote schaal, blijft er gelukkig wel een klein beetje van het vet achter in de vorm. Het recept is heel in de verte losjes gebaseerd op zowel een recept voor aardappelgratin uit Nigella Bijt van Nigella Lawson en op een wortelgroenten-saffraangratin uit Plenty More van Ottolenghi. Met de eend met speculaaskruidensaus en de gebakken spruitjes met pistachenoten is dit een volwaardig en waanzinnig lekker hoofdgerecht in je kerstdiner.

Zelfgemaakte gratin

Dit gerecht kun je uitstekend van tevoren bereiden. De pastinaak wordt eerst gekookt en moet daarna afkoelen. Ook kun je de torentjes vast stapelen in de vormpjes, zodat je die alleen nog maar op het juiste moment de oven in hoeft te schuiven. Torentjes maken lijkt misschien moeilijk, maar dat valt echt ontzettend mee. Gebruik overigens wel echt stukken bakpapier in de vormpjes en geen papieren muffinvormpjes, want dan krijg je de torentjes nooit mooi gelost.

Zo maak je gratin van pastinaak met saffraan voor 4 personen:

  • Wachttijd: 50 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • 300 gr pastinaak
  • 200 ml slagroom
  • 2 tenen knoflook
  • 1/4 tl saffraan
  • 1 gr zout
  • boter naar smaak

Zo maak je het

Pastinaak bereiden

Schil de pastinaak en snijd deze in plakjes. Pel de knoflooktenen en plet deze met de platte kant van een mes. Doe de plakjes pastinaak, de knoflooktenen, de slagroom, de saffraan en het zout in een kookpan. Als het goed is, komen de pastinaak en de room ongeveer even hoog in de pan.

 

Verhit de oven voor op 220 graden. Bekleed 4 muffinvormpjes of ramequins met bakpapier. Vet het bakpapier in met boter, olie of bakspray. Maak in ieder vormpje een stapeltje van koude pastinaakplakjes. De knoflooktenen kun je weggooien, als je ze nog kunt terugvinden tenminste.

De gratin van pastinaak met saffraan bereiden en serveren

Leg op elk stapeltje een klein klontje boter. Bak de torentjes gedurende 25 minuten of tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat de torentjes even rusten terwijl je de rest van je hoofdgerecht op het bord legt. Lift te torentjes met behulp van het bakpapier uit de vormpjes en schep ze met een lepel op de borden.

Reference:

https://emsrealfood.nl/gratin-van-pastinaak-met-saffraan/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *