Wat is het beste manier om saffraan te gebruiken?
- Doe de saffraan draadjes in een vijzel.
- Stamp de draadjes fijn tot het poeder is. Doe de poeder in een glas.
- Giet er 2 vingers kokend water op en dek af met een deksel.
- Laat 10 tot 20 minuten staan om te trekken.
- Roer daarna tot de saffraan goed is gemengd met het water.
- U kunt de saffraan met het water nu gebruiken in uw recept.
Waar is de beste ruimte om saffraan te bewaren?
Stel saffraan nooit bloot aan direct zonlicht, omdat hierdoor de smaak en de kleur na een tijdje verdwijnt.
Bewaar saffraan op een koele en droge plaats. Bij voorkeur in een metalen doosje of een donker glazen potje.
Hoe maal je saffraan
Gebruik een vijzel. Maal elke keer zoveel als je nodig hebt, want als je de poeder bewaart trekt het sneller vocht aan.
Heeft saffraan een houdbaarheidsdatum?
Ja, de houdbaarheidsdatum staat op de verpakking. Deze producten zijn 2 jaar houdbaar vanaf de datum vermeld op de verpakking.
Wat is het effect van ijs op saffraan?
Door ijs op gebrouwen saffraan te plaatsen, kun je er een flinke schok aan geven en meer aroma en kleur uit saffraan halen. Eerst moet je het in warm water mengen, daarna een klein stuk ijs kan de aroma en kleur verhogen.
Hoe lang kan gebrouwen saffraan worden bewaard?
Langdurige opslag van gebrouwen saffraan wordt helemaal niet aanbevolen en het is beter om bij elke maaltijd saffraan te brouwen in overeenstemming met de vereiste hoeveelheid saffraan en deze onmiddellijk te gebruiken om de kwaliteit van saffraan niet te verminderen.
Veroorzaakt een hoge consumptie van saffraan voedselallergieën? En wat zijn de bijwerkingen?
Evenwicht in de consumptie van voedsel moet worden overwogen; Daarom zal het consumeren van grote hoeveelheden saffraan, net als andere voedselingrediënten, zeker problemen opleveren voor de consument; Studies hebben aangetoond dat contact en inademing van saffraanpollen alleen bij sommige mensen allergische reacties kunnen veroorzaken, voornamelijk in de ogen, neus en bovenste luchtwegen.
Enkele veel voorkomende bijwerkingen van saffraanvoedselallergie zijn de volgende:
Hoofdpijn, angst, duizeligheid, huidallergieën, droge mond, verlies van eetlust, maagklachten, misselijkheid, gewichtsverlies.
Kan saffraan tijdens de zwangerschap worden gebruikt?
Het gebruik van safraan tijdens de zwangerschap dient in overleg met een arts te gebeuren en de ervaringen van andere mensen alleen zijn niet voldoende, omdat ieders lichamelijke conditie anders is en het gebruik van saffraan tijdens de zwangerschap zonder doktersadvies onherstelbare risico’s met zich meebrengt.
Wat is saffraan?
Saffraan: wat is het en waarom wordt dit ook wel het rode goud genoemd? Het is een krachtige smaakmaker, dankzij de sterke smaak, de bijzondere kleur en natuurlijk het aroma. Zelfs met (heel) kleine hoeveelheden maakt het jouw paella, curry of risotto heel bijzonder. Bovendien kun je het uitstekend combineren met paprikapoeder, rozemarijn en andere smaakvolle specerijen.
Wij leggen je graag uit wat saffraan precies is, vertellen je over de saffraan krokus waaraan het kruid groeit en waar het vandaan komt. Bovendien leggen we je uit hoe je kiest voor kwaliteit, ondanks dat je daar online natuurlijk een zo laag mogelijke prijs voor betaalt.
Wat is saffraan?
Wat is saffraan? Het is misschien wel de belangrijkste vraag, over het kruid dat wereldwijd ook wel wordt aangeduid als Saffron, Saffran, Azafran en زعفران . Het is de absolute koning onder de kruiden en bovendien het duurste specerij ter wereld.
Het kruid groeit in de Crocus Saticus Linneaus. Het is de Latijnse naam voor de bloem waarin het draait om de draadjes in de stamper. Het is een zeldzame bloem, die vooral in Iran in grote hoeveelheden groeit. Naast wat productie in bijvoorbeeld Afghanistan en Spanje zijn er maar weinig andere plekken op de wereld waar de bloemen goed kunnen groeien.
Bovendien bloeit de bloem maar 8 dagen per jaar en gaat het vervolgens om het kruid van de stampers. Daar heeft iedere bloem er maar 3 van. En wil je gebruik maken van één gram saffraan? Dan heb je daar 150 saffraan krokussen voor nodig!
Waar wordt het gemaakt?
Saffraan komt in de meeste gevallen uit Iran. Iran is goed voor meer dan 90% van de productie voor heel de wereld. Het is de absolute hofleverancier van de wereld, dankzij de ideale omstandigheden die daar bij elkaar komen. Het gaat om voldoende regen in de juiste perioden van het jaar, een geschikte temperatuur en bovendien veel zon op een vruchtbare bodem.
Ook in onder andere India, de een na grootste producent en Afghanistan. Deze landen en de gebieden in Spanje, andere landen rond de Middellandse Zee, Mexico en bijvoorbeeld China zijn samen goed voor de overige 10 procent.
De unieke omstandigheden die er nodig zijn om saffraan te kunnen verbouwen maken het een zeer schaars kruid. De specerij komt weinig voor, waardoor de stijgende vraag van de afgelopen 10 jaar de prijs steeds verder opdrijft. Het is lastig om de productie uit te breiden, omdat de omstandigheden op veel plekken in de wereld helaas niet geschikt zijn om tot de goede kwaliteit te komen die we bij Saffraan.nl inkopen.
Hoe smaakt saffraan?
Heb je gehoord van saffraan of heb je het nodig voor een gerecht, maar weet je niet precies hoe het smaakt? De unieke smaak laat zich het best omschrijven als een aardse honing-achtige smaak. Er volgt een licht bitter accent aan het einde, waardoor er een unieke smaakbeleving ontstaat.
Saffraan is op die manier een fijne toevoeging aan bijvoorbeeld paella, risotto en andere (Perzische) rijstgerechten. Je kunt daarvoor gebruik maken van de draadjes of poeder. De warme gerechten die je bereidt krijgen er bovendien een mooie gele kleur van. Toch is het vooral het aroma dat er met de geur voor zorgt dat veel mensen er graag keer op keer gebruik van blijven maken in hun gerechten
Gezondheidsvoordelen?
Saffraan is heerlijk om mee te koken. Daarnaast maken steeds meer mensen er gebruik van voor de gezondheidsvoordelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:
- Ontstekingsremmer
Saffraan kan werken als een ontstekingsremmer. Het kruid remt dan de ontsteking en verlicht op die manier pijn. - Pijnstiller
Ben je op zoek naar een pijnstiller? Saffraan kan pijnstillend werken. - Antioxidant
Saffraan wordt aangeduid als een sterke antioxidant. Dat remt de oxiderende werking in de lichaamscellen en levert op die manier gezondheidsvoordelen op.
Er worden zelfs seksueel stimulerende werkingen aan saffraan toegeschreven. Het maakt het kruid een bijzondere keuze, waar je zowel in gerechten als in bijvoorbeeld thee goed gebruik van kunt maken.
Hoe ziet het eruit?
Benieuwd hoe saffraan eruit ziet als je het koopt? Het is er in twee verschillende vormen:
- Saffrandraadjes
De draadjes saffraan zijn droog en dun. Ze zijn zo’n 1 tot 3 centimeter lang en hebben een dieprode kleur. Aan het eind heeft het een geel of oranje puntje. - Saffraanpoeder
Het is ook mogelijk om saffraan te kopen als een poeder. Het is gemalen, om er in gerechten makkelijk gebruik van te kunnen maken.
Let op: naast saffraan is er ook saffloer (of safflor) beschikbaar. Dit is geen saffraan, omdat het een ander kruid is. De bloembladen creëren dezelfde gele kleur, maar de smaak en het aroma komen niet in de buurt van de draden of het poeder van saffraan.