Saffraan in het Nederlands, Safran in het France en Duits, of in het Engels Saffron,  (Wetenschappelijke naam: Crocus sativus) is een plant uit het geslacht Lilies, een geslacht van saffraan dat als specerij wordt gebruikt bij het koken.  Crimson stigma en crème van saffraanbloemen worden verzameld en gedroogd, en het wordt gebruikt voor het kruiden en kleuren van voedsel.  Saffraan staat al jaren bekend als de duurste specerij ter wereld in termen van gewicht, de historische wortel van deze plant is Iran.

In de culinaire cultuur van veel landen is saffraan een van de belangrijkste voedingskruiden. Hoewel het een dure specerij is, wordt deze specerij gebruikt in de Iraanse, Arabische, Italiaanse, etc. keukens. Er is ook een geheim in het gebruik van saffraan het maakt eten lekker en kleurrijk. De mooie oranje kleur maakt je eten mooier en lekkerder.

In 2014 werd er in de wereld ongeveer 250 ton saffraan verbouwd. Iran produceert 90-93% van de saffraan in de wereld en exporteert bijna het grootste deel ervan.

 

 

 Gebruik en toepassingen

Medicinale eigenschappen van saffraanbewerking

 Gedroogde saffraan

Saffraan heeft een euforisch effect en tegenwoordig gebruiken sommige Europese farmaceutische bedrijven het als een antidepressivumintegrator.

Crocine en safranal in saffraan voorkomen de reabsorptie van dopamine, norepinefrine en serotonine en oefenen zo hun antidepressieve werking uit.

Verlaagde serotoninespiegels leiden tot verhoogde symptomen van “PMS” of premenstrueel syndroom, vooral depressie.  Studies tonen aan dat crocine en safranal in saffraan de reabsorptie van serotonine voorkomen en zo de serotoninespiegel verhogen en depressieve symptomen bij vrouwen met PMS verminderen.  Aangezien depressie een van de belangrijkste factoren is bij het verminderen van seksueel verlangen, verhoogt het verbeteren van depressie ook het seksuele verlangen.

In de traditionele geneeskunde wordt saffraan gebruikt als kalmerend middel, slijmoplossend middel en seksuele stimulans.  In de verhaalverslagen van een soort uit tropisch Azië wordt een pasta genoemd die een mengsel is van saffraan en sandelhout, en deze pasta wordt vandaag de dag net als in het verleden gebruikt als verzachtende zalf voor de droge huid.

 Voedsel en industrieel gebruik van saffraanbewerking

Saffraan wordt veel gebruikt als smaakstof voor levensmiddelen en voor textielverf in ontwikkelingslanden en door industriëlen.  Saffraan wordt veel gebruikt in Iraanse zoetigheden en voedingsmiddelen (vooral met rijst), zoetwaren, farmaceutische en andere industrieën vanwege zijn speciale smaak, geur en gele kleur.

Chemische samenstelling van saffraan (Crocus sativus L.) saffraan

Voedingsstoffen van Saffraan

Voedingsstoffen per 100 gram (3,5 ounces):

Energie 1,298 kJ (310 kcal)

Koolhydraten 65,37 g

Vet 5,85 g V

erzadigd vet 1,586 g

Water Verzadigd vet 4,1 g

Onverzadigd vet 2,2 g

Vitamine A 530 IE

Vitamine B1 ( thiamine) 0,115 mg (9%)

Vitamine B2 (riboflavine) 0,267 mg (18%)

Vitamine B3 (niacine)1,460 mg (10%)

Vitamine C80 (13,8 mg)

Calcium 111 mg (11%)

IJzer 11,10 mg (89%)

Magnesium 264 mg (71%)

Fosfor 252 mg (36%)

Kalium 1724 mg (37%)

Natrium 148 mg (6,1 mg) 6,1 mg / ml μg

foliumzuur 93 μg

vitamine B 61.010 mg as Percentages van 5,45 g zijn relatief